Wisseling van de wacht


Het orkest van onze vereniging begint het nieuwe repetitieseizoen met een frisse start! Zowel op muzikaal als op bestuurlijk vlak heeft er een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Zodra het weer kon en mocht zijn we na een gedwongen periode van rust in juni weer voorzichtig begonnen met de repetities. Ons bestuur heeft in die tijd echter niet stil gezeten en tijdens de lock-down werden contacten gelegd met verschillende kandidaten voor de dirigentfunctie van het orkest. En dat heeft geresulteerd in de aanstelling van een nieuwe dirigent: Jan Schoonhoven heeft vanaf 1 september de muzikale leiding over het orkest. Hij volgt daarmee Inge Donker op die na ruim 10 jaar afscheid heeft genomen. 

Jan Schoonhoven heeft ruime ervaring in de muziekwereld op verschillende niveaus. Van 1988 tot 2007 was hij werkzaam bij defensie in verschillende functies als dirigent en gaf hij o.a. leiding aan het Trompetterkorps Bereden Wapens in Amersfoort. Vandaag de dag is hij docent muziek aan het CSG Reggesteyn in Rijssen en het Vechtdal College in Ommen, waar hij leiding geeft aan verschillende muziekprojecten. Daarnaast is hij als dirigent verbonden aan de Politiekapel Noord- en Oost Gelderland en heeft hij een eigen organisatiebureau. 

Al deze activiteiten staan een functie als dirigent bij ons orkest echter niet in de weg en hij is inmiddels begonnen. Naast de leiding over het orkest en het jeugdorkest zal Jan ook een belangrijke rol gaan spelen bij de werving van nieuwe (jeugd-)leden.

De tweede wisseling binnen de vereniging heeft plaatsgevonden op bestuurlijk niveau. Ben de Jonge heeft afscheid genomen als voorzitter en Bertine Meijer volgt hem daarbij op. Daarnaast vindt er ook een periodieke wisseling plaats bij andere functies en nemen ook Jarno van Goor en Lammien Nijstad afscheid van het bestuur. 

Ben hanteerde de voorzittershamer in totaal ruim 25 jaar, maar vervulde daarnaast ook andere bestuursfuncties. “Het is goed geweest, en nu is het tijd voor nieuw elan en een denkwijze die daarbij past”: aldus Ben de Jonge. “De tijden veranderen en vragen om een nieuwe aanpak. Een jong bestuur heeft andere ideeën, denkt anders en doet anders en dat is precies wat onze vereniging nodig heeft. Een nieuwe voorzitter én een nieuwe dirigent passen perfect in die visie en we zitten daarmee op de goeie koers. Met de kennis van zittende bestuursleden én de nieuwe aanvulling kunnen we de komende jaren vooruit.” De officiële overdracht is op 23 september tijdens de bestuursvergadering geweest en daarmee is de voorzittershamer in handen van de jonge en enthousiaste Bertine Meijer, die dat voorzitterschap niet ziet als iets van haar alleen: “Dit is iets van ons samen en ik vind het een eer om samen met het bestuur, dirigent en samen met alle leden aan deze taak te mogen beginnen. Muziek verbindt onze vereniging al meer dan 50 jaar en daar ben ik trots op!”

Natuurlijk hebben we nog steeds te maken met de beperkingen die het Corona virus met zich meebrengt, maar gelukkig kan er weer muziek gemaakt worden. Zowel het orkest als de slagwerkgroep repeteren weer op de gebruikelijke avonden in het Hart van Hollandscheveld. Uiteraard met inachtneming van alle regels en voorschriften. Zo zijn ook alle optredens voorlopig geannuleerd. Maar zodra het weer kan zullen de muzikanten van zich laten horen!