Vriendenconcert

Een grote zaal met een ruim podium, een professionele licht- en geluidsinstallatie, enthousiaste muzikanten en een geboeid publiek: alle ingrediënten waren op zaterdag 15 oktober aanwezig voor een geslaagd dubbelconcert in de Cirkel in Noordscheschut. Voor een goed gevulde zaal gaven de beide muziekverenigingen Irene uit Nieuweroord en Juliana – de Bazuin uit Hollandscheveld hun tweede gezamenlijke concert na hun eerste avondvullende samenwerking in 2003. Een unieke gebeurtenis die de goede onderlinge band tussen de beide verenigingen benadrukte, zo was de mening van de commissie die dit evenement organiseerde.

Mede dankzij bijdragen van de Rabobank en de Gemeente Hoogeveen kon deze avond groots

worden uitgepakt. Ook nu was weer gekozen voor een gevarieerd programma waaraan alle onderdelen van de beide verenigingen meewerkten. De avond was een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten, op voortreffelijke wijze gepresenteerd door Dineke Otten. Als enig negatief punt van kritiek mag de wisseling van de verschillende onderdelen worden genoemd. Op zich niet verwonderlijk met zo’n uitgebreid programma, maar de wisseling van de verschillende onderdelen duurde in sommige gevallen gewoon te lang. Ondanks dit mogen de beide orkestdirigenten Leo Harmsen en Johan Gerkes, alsook de beide slagwerkinstructeurs Giovanni Timmermans en Jan Groenink trots zijn op hun muzikanten.

Voor de pauze werd voornamelijk afzonderlijk opgetreden door de beide orkesten. Ook de leerlingen van beide verenigingen, van zowel de orkesten als de malletbands leverden hun bijdrage waarbij de slagwerkleerlingen waren samengevoegd tot één groep. Vertederend was het optreden van de minirettegroep van Irene: jonge meiden (sommige net enkele maanden lid) lieten een leuke show zien op muziek van Samson en Gert. Bij het laatste onderdeel voor de pauze liet het orkest van Irene zien over een veelzijdig repertoire te beschikken. Samen met een viertal Djembe spelers werd African Wildlife uitgevoerd, een prachtig stuk met verassende Djembe-solo’s. De pauze werd afgesloten door het bekende dweilorkest Hollands Geweld, waarna de slagwerkers hun opwachting maakten. Het slagwerkensemble van Irene voerde een 6-tal nummers uit waarbij een overvloed aan slaginstrumenten werd ingezet. Na de malletband van Juliana – De Bazuin was het laatste programmaonderdeel gereserveerd voor de gezamenlijke orkesten. Volgens de beide dirigenten, die afwisselend de leiding hadden was het een machtig goed gevoel om zo’n groot orkest (60 muzikanten) te dirigeren.

Het repertoire was afwisselend en gevarieerd. Een koraalbewerking, concert- en populaire muziek wisselden elkaar af. Nu al zijn er nieuwe ideeën voor nog meer gezamenlijk uit te voeren nummers voor een volgende editie van het Vriendenconcert. Met een publiek dat zichtbaar genoot kan er teruggezien worden op een zeer geslaagde avond die zeker voor een vervolg in aanmerking komt.