Voorjaarsconcert 11 Maart 2006

Afgelopen zaterdagavond 11 maart was het weer zover, door vele muzikanten en toehoorders inmiddels naar uitgekeken, tijd voor het jaarlijkse voorjaarsconcert van Juliana de Bazuin. Alhoewel voorjaarsconcert, gezien de dansende sneeuwvlokken buiten leek het wat het weer betreft meer op een midwinterconcert! Maar binnen leek het geenszins winter, de zaal was door de uitvoeringscommissie prachtig aangekleed in lentesferen en de temperatuur was eerder zomers te noemen. Alle belangstellende toehoorders hadden zich in ieder geval niet door het winterse weer laten weerhouden om te komen, want de zaal was rijkelijk gevuld met publiek. Om 19.45 uur kon het concert van start gaan na een welkomstwoord en een aanvangsgebed van onze voorzitter Ben de Jonge. Daarna gaf hij het woord aan onze presentatrice van deze avond Roelien Metselaar. Zij wist met veel flair alle onderdelen van onze vereniging aan te kondigen en het publiek een toelichting te geven op het programma.

Traditoneel getrouw werd de avond geopend met Psalm 150 gespeeld door het orkest. Gelijk na de opening vervolgde het orkest het programma met het koraal An Irish Hymn Tune, beter bekend als Vaste rots van mijn behoud. Daarna speelde het orkest het stuk Ammerland van de bekende componist Jacob de Haan met daaraansluitend de pittige mars Red and Black waarbij alle gelederen uit het orkest flink wat te doen kregen. Voordat het orkest verder ging met het volgende muziekstuk werd het programma subtiel onderbroken voor de huldiging van 2 jubilarissen. Als eerste werd Jan-Christiaan Kroesen gehuldigd voor 12,5 jaar muzikant bij de malletband. Vervolgens was Jan Meijer aan de beurt. Hij kreeg een speldje voor 25 jaar muzikant. Heren nogmaals van harte gefeliciteerd en ga zo door!

Vervolgens speelde het orkest het prachtige stuk Odyssee van componist Jan Bosveld wat gaat over de griekse godheid Odyseus. Met dit stuk zal het orkest in november ook deelnemen aan het concertconcours dat gehouden wordt dit jaar in De Tamboer te Hoogeveen. Na dit prachtige stuk was het tijd voor de jeugd om zich bij het grote orkest te voegen en werd samen met hen het stuk Music for Fun ten gehore gebracht. Daarna was het de beurt aan het jeugdorkest met de stukken J.W.B. en Country Jaunt. Ook de beginnende leerlingen, 4 getalenteerde jonge dames, mochten voor het eerst op het podium om met cd-begeleiding een paar liedjes uit het muziekboek ten gehore te brengen. Zeer spannend voor hen en ook zeer knap gedaan. Zij krijgen namelijk allemaal apart les, maar deze avond speelden zij ook nog voor het eerst samen. Zowel orkest, jeugdorkest en de leerlingen staan onder vakkundige en enthousiaste leiding van onze dirigent Leo Harmsen. Als laatste onderdeel vlak voor de pauze was het de beurt aan onze malletband onder leiding van Jan Groenink. Zij speelden de stukken Fountains Square, Mambo en North and South.

Na de pauze van ongeveer 20 minuten liet het orkest stukken horen, waarbij verschillende solisten het publiek wisten te bekoren. Dit waren de stukken Trumpet Voluntary (solostuk voor de gehele trompetsectie), Parade der Olifanten (solist Jan Meijer op bes-bas), The Rose (solist Ronald Kroesen op trombone) en Saxophone Jubilee (solostuk voor de gehele saxofoonsectie). Na het optreden van het orkest waren 4 dames van het orkest in de huid gekropen van Frizzle Sizzle en voerden zij een dansact op van het nummer Alles heeft een ritme. Daarna wist de malletband swingende nummers ten gehore te brengen zoals All about a sunny day, Summernights (uit Grease) en Copacabana.

En als allerlaatste deze avond bracht het dweilorkest Hollands Geweld, dat dit jaar zijn 30 jarig bestaan viert een daverend optreden. Met dit laatste optreden kwam al weer een einde aan deze muzikale avond. Voorzitter Ben de Jonge bracht een dankwoord uit aan een ieder die medewerking heeft verleend aan dit concert, met speciale dank aan de muzikale leiders Leo Harmsen en Jan Groenink en onze presentatrice van deze avond Roelien Metselaar. Deze dank werd onderstreept met een bloemetje. Tevens werden Gerda Onvlee van muziekvereniging Irene en Sabrina Vermaning bedankt voor hun hulp. Gerda Onvlee voor het versterken van de hoornsectie van het orkest in verband met ziekte en Sabrina Vermaning voor het versterken van de malletband. Daarna vond de afsluiting van het programma plaats door het spelen en zingen van het danklied, gezang 135. Aan het einde van de avond vond de trekking van de verloting plaats, waarbij vele aanwezigen werden verblijd met een mooie prijs. Al met al kunnen we weer terug kijken op een mooi concert en wij hopen dat het publiek net zo veel plezier heeft gehad bij het luisteren als de muzikanten bij het musiceren.