Orkest

Het fanfareorkest van Juliana/de Bazuin telt circa 25 leden in alle leeftijdsgroepen. Een mooi gemixt gezelschap van jong tot oud dat graag op een plezierige en serieuze manier met hun hobby bezig is.

Het orkest staat sinds januari 2023 onder leiding van dirigent Klaas IJkema. Het orkest speelt alle soorten muziek: klassieke, mars- en gewijde muziek, maar ook populaire muziek ontbreekt uiteraard niet in het repertoire. De keuze van de muziek wordt bepaald door de muziekkeuzecommissie, dat is een afvaardiging van de orkestleden en de dirigent.

De repetities van het orkest vinden plaats in “Het Hart van Hollandscheveld” aan Het Hoekje 51 te Hollandscheveld. Er wordt gerepeteerd op dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur.

In een fanfareorkest worden de volgende instrumenten bespeeld: bugel, trompet, trombone, hoorn, bariton, euphonium, esbas, besbas, saxofoon (sopraansax, altsax, tenorsax) en slagwerk (o.a. drums en pauken). De “viool” van het fanfareorkest is de bugel. Dit koperen blaasinstrument met zijn warme klank, vormt de basis van het orkest en is verantwoordelijk voor de specifieke fanfareklank.

Het orkest van Juliana de Bazuin is aangesloten bij de NFCM (Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden). De NFCM is een landelijk opererende, overkoepelende (blaas-) muziekorganisatie. Zij overkoepelt 4 regionale muziekbonden, waaronder de CBOW waar onze vereniging lid van is. De NFCM organiseert veel activiteiten om de beoefening van blaasmuziek te stimuleren, waaronder concertconcoursen, solistenconcoursen, play-inns en workshops.

Het orkest speelt momenteel in de 5e divisie en streeft uiteraard naar promotie. Maar wat het resultaat ook mag zijn, de essentie van onze gezamenlijke passie is en blijft: serieus bezig zijn met muziek, maar op een manier die voor iedereen plezierig is, waarbij we niet moeten nalaten onszelf telkens te verbeteren.