Malletband

De malletband van onze vereniging bestaat uit een groep van ongeveer 12 jonge, enthousiaste mensen. Zij staan onder leiding van Jurjen Zitman. De malletband repeteert op de donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in “Het Jeugdcentrum” aan het Hoekje 51 te Hollandscheveld.

 

Op straat staat de malletband onder leiding van tamboermaître, NICO GIETHOORN.

 

Eerste klas materiaal en een goede begeleiding vormen de basis voor het huidige repertoire, waarbij het melodisch slagwerk een belangrijke rol speelt.

 

De prominente rol van het melodisch slagwerk en de toevoeging van malletinstrumenten maken dan ook het grote verschil met de “drumband” van vroeger. Onder malletinstrumenten verstaan we alle slaginstrumenten met staven ofwel toetsen, die een vaste toonhoogte bezitten. De betekenis van het woord mallet is oorspronkelijk afkomstig uit het Engels. Het is de naam voor de stok waarmee op veel melodische slagwerkinstrumenten wordt geslagen om er muziek uit te krijgen.

 

Voorbeelden van malletinstrumenten en melodisch slagwerk zijn onder andere Marching Bells, Xylofoon en Marimba.

 

Daarnaast vormen de meer bekende slagwerkinstrumenten zoals snaredrum, tenortrom, bekkens en grote trom nog steeds de ritmische motor van de band.