Juliana de Bazuin bereid zich voor op concoursdeelname

Drukke tijden voor de muzikanten van Juliana – De Bazuin uit Hollandscheveld. Met nog een paar repetities, een try-outconcert in Hoogeveen en een studieweekend voor de boeg maakt het orkest van de Hollandscheveldse vereniging zich op voor de deelname aan het Bondsconcours op 25 november in de Tamboer in Hoogeveen. “We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren”: met deze woorden sloot dirigent Leo Harmsen afgelopen dinsdag de wekelijkse repetitie af.

Leo Harmsen, zelf sinds kort vaste trompetist bij de Johan Willem Frisokapel in Assen, is al vanaf mei dit jaar met het orkest bezig met het concoursrepertoire en vanaf september wordt er wekelijks heel intensief op de nummers gerepeteerd. Eerdere concoursdeelnames in 2002 en 2004 lieten een stijgende lijn in het niveau zien, en hopelijk wordt die lijn dit jaar doorgezet.

Voorzitter Jan Meijer ziet het hele gebeuren als een grote uitdaging: ”Emotie, techniek, kennis en discipline: allemaal zaken die erbij horen en die, mits goed gebruikt, kunnen leiden tot een muzikaal hoogtepunt op 25 november”. Ook hij is overtuigd van de inzet van zijn leden, maar is zich bewust van het moment van de dag.

Vooral het laatste half jaar maakte het orkest een groeistuip mee. Gediplomeerde jonge leerlingen kwamen van de muziekschool, oud-leden wisten de weg weer terug en zo groeide het orkest in korte tijd tot 40 muzikanten: een historisch hoogtepunt. De laatste jaren is veel energie gestoken in de ledenwerving en in de vernieuwing van het instrumentarium, dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

De voorbereidingen beperken zich niet alleen tot de wekelijkse repetities, maar er staan ook sectierepetities op de agenda waarbij met de verschillende instrumentengroepen afzonderlijk de puntjes op de “i” worden gezet. Verder wordt met een zestal andere orkesten op 4 november een try-out concert gehouden in de Vredehorst in Hoogeveen, en wordt er nog een studieweekend gehouden.

Hopelijk leiden alle inspanningen tot het resultaat waar iedereen op hoopt, aan de inzet van de leden zal het niet liggen!