Film Hollandscheveld en Nieuwlande opnieuw uitgebracht op DVD.

Toen in 1959 en 1961 in respectievelijk Hollandscheveld en Nieuwlande films werden opgenomen kon men niet bedenken dat deze ruim 50 jaar later de belangrijkste tijdsdocumenten uit die periode zouden zijn. Unieke beelden uit het dagelijkse leven van de bewoners en ook plaatselijke situaties werden voor het nageslacht vastgelegd.

Deze films zijn nu met de nieuwste technieken door het Drents Archief gedigitaliseerd en verbeterd en komen beschikbaar op DVD. In 1997 waren de films al eens overgezet op video met de toen beschikbare techniek en later gekopieerd naar DVD. Kwalitatief was dat destijds de beste mogelijkheid maar die is niet te vergelijken met de huidige technieken.

 

De opdrachtgevers in de beide dorpen waren destijds de plaatselijke muziekverenigingen: in Hollandscheveld “De Bazuin” en in Nieuwlande “Juliana”. Los van elkaar werd besloten om het dagelijkse leven van die tijd vast te laten leggen door Johan Adolfs uit Enschede.

 

Toen in 1967 de beide verenigingen fuseerden tot het huidige “Juliana – De Bazuin”  kwam dit unieke materiaal samen en werden de films vele malen vertoond voor uitverkochte zalen. Al die jaren werden de originele 8 millimeter films bewaard in de oorspronkelijke filmblikken en door middel van een projector vertoond. Om er zeker van te zijn dat dit materiaal op een goede manier bewaard kan blijven zijn de originele opnamen in juli overgedragen aan het Drents Archief. Daar beschikt men over een geconditioneerde ruimte waar de films op de juiste manier tot in lengte van jaren goed blijven.

 

DVD HOLLANDSCHEVELD

Met hulp van amateur-historicus Bertus ten Caat is de film opnieuw gemonteerd in een logische volgorde en van het oorspronkelijk geluid voorzien. Hendrik de Jonge, destijds voorzitter van Juliana – De Bazuin, heeft samen met Bertus in 1997 een inleiding gemaakt en de beelden van commentaar voorzien. De film geeft een prachtig beeld van het leven in de meidagen van 1959, een tijd waarin het Hoekje, het Zuideropgaande en het Hollandscheveldse Opgaande nog bestonden uit water met smalle paadjes erlangs en vlondertjes erover. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om het dagelijkse leven vast te leggen in al zijn facetten. Scholen, winkels, bedrijven en het verenigingsleven worden getoond.

 

DVD NIEUWLANDE

De film van Nieuwlande werd door dezelfde filmmaker in 1961 gefilmd en de opzet is dan ook grotendeels gelijk aan de film van Hollandscheveld. Ook hier is het dagelijkse leven vastgelegd en te zien is dat veel karakteristieke huizen en gebouwen herkenbaar in beeld zijn gebracht. Toon Kwant, de plaatselijke kapper in die tijd voorzag de film van commentaar.  Ook is een prachtig overzicht van het toenmalige verenigingsleven vastgelegd.

 

NU TE BESTELLEN

De beide films zijn via www.julianadebazuin.nl te bestellen. Aanstaande zaterdag zullen tijdens de jaarmarkt delen van de films te zien zijn in het Jeugdcentrum. Ook daar kunnen de films worden besteld. Verwacht wordt dat de DVD’s uiterlijk eind september uitgeleverd zullen worden.