Kerstconcert Juliana – de Bazuin en de Schorre Morries.

Kerstconcert Juliana – de Bazuin en de Schorre Morries.

Op dinsdag 13 december aanstaande organiseren Juliana – De Bazuin en De Schorre Morries samen een gratis toegankelijk kerstconcert in het MFC in Nieuwlande. Al lange tijd bestond de wens om samen iets te organiseren en op 13 december wordt daar eindelijk gehoor aan gegeven. Als locatie is gekozen voor het MFC in Nieuwlande omdat de grote zaal zich uitstekend leent voor grotere muziekevenementen. Het geluid klinkt daar prima en er is voldoende ruimte voor het orkest en een koor om samen op te treden.

Het orkest is al aan het repeteren en ook De Schorre Morries zijn druk bezig met de voorbereidingen. Het repertoire zal bestaan uit populaire en herkenbare kerstmuziek en er zal ook voldoende mogelijkheid zijn om mee te zingen. Volgens dirigent Albert Tibben van De Schorre Morries is het best spannend: “Eigenlijk hebben we nog nooit met een fanfareorkest gezongen. Dat is best wel een hele uitdaging. Dat geeft ook wel wat druk, maar daar kunnen we best mee omgaan. We hebben er in ieder geval heel veel zin in.”
Inge Donker, dirigent van Juliana – De Bazuin is ook heel positief: “Samen met een gezelligheidskoor spelen is harstikke leuk en een meerwaarde voor het publiek. We hopen dat de zangers en zangeressen het leuk vinden, dan kunnen we nog eens vaker samen wat doen.”
Deze samenwerking is daarom best uniek: zowel het koor als ook het orkest hebben wel eens opgetreden in Nieuwlande, maar nog nooit samen. Voor het eerst sinds jaren was Juliana – De Bazuin vorig jaar weer in Nieuwlande met een kerstconcert, mede omdat er inmiddels ook heel wat leden daarvandaan komen. Het bezoekersaantal viel toen wat tegen, maar met deze combinatie hoopt men een mooie avond te kunnen verzorgen. De muzikanten en zangers hopen in ieder geval op grote belangstelling. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Een paar dagen later, op zaterdag 17 december, zal Juliana – De Bazuin in de Hervormde Kerk in Elim hun programma nog een keer uitvoeren, dit keer zonder De Schorre Morries maar wel met de medewerking van andere artiesten. Op verzoek van het publiek van vorig jaar zal daar veel gelegenheid zijn om kerstliedjes mee te zingen. Ook daar is de aanvang om 20:00 uur

p1050308 p1050323

 

Slagwerk-Event 8 oktober 2016

flyer-slagwerkevent-2016

Slagwerk Event in Hollandscheveld

Op zaterdag 8 oktober aanstaande vindt voor de vijfde keer op rij het Slagwerk Event plaats. Iedere andere zaal in Hollandscheveld is hiervoor te klein en daarom wordt sporthal “de Marke” ook nu weer ingericht voor dit spectaculaire slagwerk evenement. Een kleine zestig slagwerkers werken mee aan deze muzikale happening.

Een malletband is een slagwerkgroep die naast de ongestemde slagwerkinstrumenten zoals grote en kleine trommels en bekkens ook gebruik maken van gestemde instrumenten zoals klokkenspel, xylofoon en marimba. Door de verschillende klankkleuren van de gestemde instrumenten ontstaat een prachtig geheel. De bezetting van een malletband bestaat veelal uit een combinatie van ongestemd en gestemd slagwerk. Deze verrassende combinatie levert een scala aan mogelijkheden op. Dat kunt u allemaal live meebeleven op 8 oktober in “de Marke”.

Eén van de deelnemende malletbands is die van onze plaatselijke Muziekvereniging Juliana – De Bazuin. Als initiatiefnemer van het eerste uur en grote motor achter dit evenement organiseren ze samen met malletband De Bazuin uit Schoonebeek en slagwerkgroep Energy X uit Zwartsluis dit unieke concert. De echte slagwerkliefhebber zal ook hierbij weer zijn vingers aflikken! Het concept is ieder jaar nog hetzelfde geweest. Met een nóg gevarieerder programma en een nóg hoger niveau zullen de malletbands weer verschillende muziekgenres ten gehore brengen. Het repertoire zal ook  nu weer variëren van klassieke slagwerkmuziek tot populaire hedendaagse nummers en ook de afsluiting  van deze jubileumeditie is spectaculair: een gezamenlijk nummer, uitgevoerd door alle slagwerkmuzikanten samen.

Door de fantastische medewerking van heel veel lokale sponsoren is het mogelijk geworden om er dit jaar een concert op professioneel niveau van te maken. Kortom: een avondvullend programma met muziek voor jong en oud.

 

Plaats: Sporthal “de Marke” te Hollandscheveld

Tijd: zaal open om 19:00 uur, aanvang 19:30 uur

Entree: € 5,- (kinderen t/m 12 jaar gratis)

Voorjaarsconcert Juliana – De Bazuin druk bezocht

In een afgeladen Jeugdcentrum presenteerden de leden van Juliana – De Bazuin zich afgelopen zaterdag aan hun eigen publiek. Dat het zo druk zou worden hadden de muzikanten van tevoren niet kunnen bedenken. Donateurs, genodigden maar ook  familieleden waren in grote getale aanwezig om naar de verrichtingen van de plaatselijke muzikanten te luisteren.

 

In het openingswoord legde voorzitter Ben De Jonge uit dat de nieuw ingezette koers van jeugdopleiding zijn vruchten heeft afgeworpen, en dat het plafond nog niet is bereikt. Maar liefst 2 bloeiende jeugdgroepen bij zowel de blazers als de slagwerkers drukten hun stempel op deze avond, die in het teken stond van de musicalmuziek. Ook de 2 jongste blazertjes maakten hun onder leiding van Albert Tibben hun debuut voor het publiek. Het was prachtig om te zien hoe de inspanningen van een klein jaar hebben geleid tot muzikantjes die al zo knap kunnen spelen.

 

Nadat het orkest met o.a. muziek uit de musicals Shrek en Soldaat van Oranje had afgetrapt was het podium voor die jongste blazers, eveneens onder leiding van dirigent Inge Donker. Daarna gevolgd door het jeugdorkest die een viertal nummers speelde uit bekende musicals. Deze uit 13 jonge muzikanten bestaande jeugdgroep, aangevuld met een 6-tal ervaren muzikanten, mag inmiddels een volwaardig orkest worden genoemd. Hun bijdrage aan deze avond beloofd nog wat voor de toekomst.

 

Ook de jeugdige slagwerkers spelen inmiddels samen in een ensemble. Van beginnende- tot de al wat gevorderde muzikanten maken ook van deze groep een volwaardige slagwerkgroep die hun vorderingen deelden met het publiek. De aanpak van Jurjen Zitman werpt ook hier zijn vruchten af. Een aantal van deze jonge leden speelt al in de malletband en nieuw talent dient zich alweer aan.

 

Nadat in de pauze het podium was omgebouwd leverde de malletband haar bijdrage aan deze muzikale avond. Eigentijdse arrangementen van moderne muziek, niet meteen gelinkt aan musicals, werden op een gedreven manier uitgevoerd. Bekende hits zoals Living On My Own van Queen en Cheerleader passeerden de revue. Een belangrijke rol was weggelegd voor gastdrummer Dani van Kruistum. Met zijn virtuoze drumsolo bracht deze getalenteerde drummer de slagwerkliefhebbers in extase. Met andere bijdragen van Inge Donker op trompet, Bertine Meijer op saxofoon en Harm Spijkerman op accordeon was dit optreden een kruisbestuiving van verschillende muziekstijlen.

 

Een ander hoogtepunt van deze avond was de huldiging van een tweetal jubilarissen. Monique Kamman en Grietje Spoelstra ontvingen uit de hand van voorzitter Ben de Jonge het bij hun jubileum behorende bondsinsigne. Hij benadrukte de bijdrage die ze beiden op zowel muzikaal als op bestuurlijk vlak hebben geleverd.

 

Het slot van de avond werd verzorgd door de tweede bijdrage van het orkest. Met de soundtracks van de Bodyguard en Sisteract werd opnieuw invulling gegeven aan het thema van deze avond. De plaatselijke vereniging mag tevreden zijn over een afwisselde muzikale show met een zichtbaar genietend publiek.

 

2016-03-13 Voorjaarsconcert(2)

4e editie Slagwerk Event groot succes

Dat het Slagwerk Event zich onderhand mag rekenen tot een evenement van formaat was vorig jaar bij de derde editie al duidelijk. De verwachtingen waren daarom voor de vierde editie alleen maar hoger gespannen. En die zijn ruimschoots waargemaakt. Dit concert in de al succesvolle reeks vond afgelopen zaterdag voor de vierde keer op rij plaats in sporthal “de Marke” in Hollandscheveld. Ook dit jaar was de rode loper weer uitgerold en was de hal speciaal voor deze gelegenheid aangekleed in herfstsfeer.

Liefhebbers van melodisch slagwerk konden hun hart ophalen aan een enorme variatie aan muziekstijlen. Er is de laatste jaren enorm veel bladmuziek beschikbaar gekomen voor deze vorm van muziek maken. Melodisch (gestemd) slagwerk in combinatie met ritmisch (ongestemd) slagwerk biedt ongekende mogelijkheden voor de meest uiteenlopende variaties.

Vier slagwerkgroepen hebben zich gepresenteerd in de sporthal. De vier deelnemende verenigingen waren: het Melodisch Slagwerk Ensemble De Bergklanken uit Ruinerwold/Koekange, slagwerkgroep Energy X uit Zwartsluis, malletband Crescendo uit Sleen en malletband Juliana – De Bazuin Hollandscheveld/Nieuwlande. Het publiek genoot zichtbaar van de gevarieerde muzikale reis die bestond uit allerlei soorten muziek. Abba, Queen, house muziek, dance, musical: niets was te gek en het enthousiasme spatte er vanaf, terwijl de goede balans tussen melodische- en ongestemde slagwerkinstrumenten geen moment in gevaar kwam. Dit jaar werd het publiek ook getrakteerd op muziekstukken die alleen uitgevoerd werden door zeer jonge spelers. De vier deelnemende verenigingen mogen zich gelukkig prijzen met zoveel jonge aanwas.

De dirigenten Albert Dijkstra, Jan ter Haar en Jurjen Zitman mogen terugzien op een geslaagd Slagwerk Event. De organisatie was in handen van verschillende leden van de vier deelnemende verenigingen.

Het sluitstuk van de avond was een gezamenlijk optreden van alle vier de slagwerkgroepen samen onder leiding van Jurjen Zitman. Met “Het dondert en het bliksemt” van Guus Meeuwis werd een spectaculair einde aan dit Slagwerk Event gemaakt. Voor de dirigenten waren er bloemen als dank voor een perfect verlopen avond, die zeker voor herhaling vatbaar is. De plannen zijn er al, de organisatie en de muzikanten zijn enthousiast: dus alle ingrediënten voor de lustrumeditie zijn aanwezig.

 

Film Hollandscheveld en Nieuwlande opnieuw uitgebracht op DVD.

Toen in 1959 en 1961 in respectievelijk Hollandscheveld en Nieuwlande films werden opgenomen kon men niet bedenken dat deze ruim 50 jaar later de belangrijkste tijdsdocumenten uit die periode zouden zijn. Unieke beelden uit het dagelijkse leven van de bewoners en ook plaatselijke situaties werden voor het nageslacht vastgelegd.

Deze films zijn nu met de nieuwste technieken door het Drents Archief gedigitaliseerd en verbeterd en komen beschikbaar op DVD. In 1997 waren de films al eens overgezet op video met de toen beschikbare techniek en later gekopieerd naar DVD. Kwalitatief was dat destijds de beste mogelijkheid maar die is niet te vergelijken met de huidige technieken.

 

De opdrachtgevers in de beide dorpen waren destijds de plaatselijke muziekverenigingen: in Hollandscheveld “De Bazuin” en in Nieuwlande “Juliana”. Los van elkaar werd besloten om het dagelijkse leven van die tijd vast te laten leggen door Johan Adolfs uit Enschede.

 

Toen in 1967 de beide verenigingen fuseerden tot het huidige “Juliana – De Bazuin”  kwam dit unieke materiaal samen en werden de films vele malen vertoond voor uitverkochte zalen. Al die jaren werden de originele 8 millimeter films bewaard in de oorspronkelijke filmblikken en door middel van een projector vertoond. Om er zeker van te zijn dat dit materiaal op een goede manier bewaard kan blijven zijn de originele opnamen in juli overgedragen aan het Drents Archief. Daar beschikt men over een geconditioneerde ruimte waar de films op de juiste manier tot in lengte van jaren goed blijven.

 

DVD HOLLANDSCHEVELD

Met hulp van amateur-historicus Bertus ten Caat is de film opnieuw gemonteerd in een logische volgorde en van het oorspronkelijk geluid voorzien. Hendrik de Jonge, destijds voorzitter van Juliana – De Bazuin, heeft samen met Bertus in 1997 een inleiding gemaakt en de beelden van commentaar voorzien. De film geeft een prachtig beeld van het leven in de meidagen van 1959, een tijd waarin het Hoekje, het Zuideropgaande en het Hollandscheveldse Opgaande nog bestonden uit water met smalle paadjes erlangs en vlondertjes erover. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om het dagelijkse leven vast te leggen in al zijn facetten. Scholen, winkels, bedrijven en het verenigingsleven worden getoond.

 

DVD NIEUWLANDE

De film van Nieuwlande werd door dezelfde filmmaker in 1961 gefilmd en de opzet is dan ook grotendeels gelijk aan de film van Hollandscheveld. Ook hier is het dagelijkse leven vastgelegd en te zien is dat veel karakteristieke huizen en gebouwen herkenbaar in beeld zijn gebracht. Toon Kwant, de plaatselijke kapper in die tijd voorzag de film van commentaar.  Ook is een prachtig overzicht van het toenmalige verenigingsleven vastgelegd.

 

NU TE BESTELLEN

De beide films zijn via www.julianadebazuin.nl te bestellen. Aanstaande zaterdag zullen tijdens de jaarmarkt delen van de films te zien zijn in het Jeugdcentrum. Ook daar kunnen de films worden besteld. Verwacht wordt dat de DVD’s uiterlijk eind september uitgeleverd zullen worden.

 

Geslaagd Voorjaarsconcert 2015

Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor de leden van Christelijke Muziekvereniging Juliana – De Bazuin: hun voorjaarsconcert met dit keer als thema “Concerto d’Amore”. Donateurs en genodigden  maar ook  familieleden van de muzikanten waren afgelopen zaterdagavond in grote getale aanwezig om dit verassende voorjaarsconcert bij te wonen. Onder de genodigden waren burgemeester Karel Loohuis met zijn vrouw die, ondanks drukke werkzaamheden, genoten van de verschillende muziekstijlen.

Eén ding werd duidelijk gedurende het concert: de jeugd neemt een centrale plaats in binnen de vereniging. Verschillende optredens van jonge blazers en slagwerkers waren verweven in het programma. Met medewerking van de plaatselijke basisscholen is een manier ontwikkeld om jonge mensen bekend te maken met blaas- en slagwerkmuziek. De eigen(-wijze) manier van jeugdopleiding met behulp van dirigenten Inge Donker en Jurjen Zitman met daarnaast de ervaren oud muzikant Albert Tibben blijkt een succesvolle formule te zijn en begint na ruim twee jaar duidelijk zijn vruchten af te werpen. Momenteel zijn er 18 jonge slagwerkers en blazers in opleiding.

De malletband o.l.v. Jurjen Zitman en het grote orkest o.l.v. Inge Donker speelden beiden hun bijdragen. Grotendeels geïnspireerd op het thema lieten ze daarmee horen waar gedisciplineerd oefenen toe kan leiden. Natuurlijk verloopt tijdens een optreden alles niet vlekkeloos: er wordt wel eens een inzetje gemist en een verkeerde noot gespeeld, maar vaak zijn het alleen de dirigenten die dat opvalt. Het aanwezige publiek merkte dat nauwelijks en genoot zichtbaar van alles wat zich op het podium afspeelde. Ook dweilorkest Hollands Geweld mocht rekenen op enthousiaste reacties. Met vrolijke feestmuziek werd de pauze ingeluid en was er even rust voor de muzikanten.

Aandacht was er voor een tweetal jubilarissen. Jarno van Goor, slagwerker bij de malletband werd gehuldigd met het zilveren bondsinsigne van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap. Lammien Tibben-Nijstad, saxofonist bij het orkest én melodisch slagwerker bij de malletband kreeg het gouden bondsinsigne opgespeld door voorzitter Ben de Jonge. Zij is maar liefst 40 jaar lid van Juliana – de Bazuin! Natuurlijk waren er bloemen voor de jubilarissen.

Het concert was een afwisselende avond, vol met muziek van een zichtbaar jeugdig Juliana – De Bazuin.

Geslaagd Solistenconcours Juliana – de Bazuin.

ASolistenconcours 2014fgelopen zaterdag werd in het Jeugdcentrum in Hollandscheveld het jaarlijkse solistenconcours van Muziekvereniging Juliana – De Bazuin uit Hollandscheveld gehouden.

De jongste muzikanten van Juliana – De Bazuin maakten hun opwachting voor familie, vrienden en andere leden van de vereniging. Voor een aantal van hen was dit hun debuut en dat was te merken aan de zenuwachtige reacties voor aanvang van hun optreden.

Maar liefst 11 jonge muzikanten namen deel aan dit jaarlijks terugkerende evenement en werden beoordeeld door jurylid Joop Thijssen, ervaren muzikant en dirigent, en oud-trompettist van de Johan Willem Frisokapel uit Assen.

Het solistenconcours werd afgetrapt met een optreden van het opleidingsorkest van Juliana – De Bazuin onder leiding van gelegenheidsdirigent Bertine Meijer.

Door de leerlingen werd gespeeld in 3 categorieën: beginnende slagwerkers, beginnende blazers en gevorderde blazers. In iedere categorie was een beker te winnen en voor alle andere deelnemers was er een leuke herinnering. Bij de beginnende slagwerkers mocht Thomas Dekker de beker mee naar huis nemen, bij de beginnende blazers was Nine de Jonge de gelukkige en bij de gevorderde blazers sleepte Ilse Vos de beker in de wacht. Volgens Joop Thijssen, die al meerdere keren heeft gejureerd, was ook nu weer te merken dat er het niveau ten opzichte van vorig jaar is gestegen. Dat betekent dat de toekomst van de vereniging er goed uitziet en dat gerekend kan worden op goed opgeleide nieuwe aanwas voor zowel malletband als orkest.

Slagwerk Event Hollandscheveld: Een ware happening.

Goede wijn behoeft geen krans. De goede wijn staat in dit geval voor de muzikale invulling en de opzet van de derde editie van het Slagwerk Event in Hollandscheveld. De krans bestaat uit de hoge verwachtingen van het publiek en de muzikanten die in alle opzichten werden waargemaakt.

Wat drie jaar geleden begon met een kleinschalig podiumoptreden voor malletbands (slagwerkgroepen) is inmiddels uitgegroeid tot een evenement wat voor herhaling vatbaar is. Voor deze derde editie van het Slagwerk Event was de rode loper uitgerold en sporthal “De Marke” in Hollandscheveld was aangekleed in herfstsfeer. De zeer professionele verlichting maakte het plaatje compleet.

Ook dit jaar waren er weer vier malletbands aanwezig: het Melodisch Slagwerk Ensemble De Bergklanken uit Ruinerwold, Juliana uit Den Ham, Crescendo uit Sleen en Juliana – De Bazuin uit Hollandscheveld. In een non-stop programma werd het publiek meegenomen op een gevarieerde muzikale reis die bestond uit bewerkingen van oude en nieuwe hits, dancemuziek, songfestival- en musical hits. Technisch lastige nummers als Hold the Line van Toto en Calm After the Storm van The Common Linets werd perfect gespeeld en hoog gewaardeerd door het publiek. Gevarieerd was het zeker, en door de verschillende bezettingen qua instrumentarium had ook iedere malletband zijn eigen “sound “. Hoe dan ook: De Marke schudde bij tijd en wijle op zijn grondvesten door de zware drums aangevuld met melodische- en percussie-instrumenten.

Muziek maken met slagwerkinstrumenten lijkt eenvoudig, maar het vinden van een goede balans tussen de ritmische instrumenten (o.a. snaredrum, basdrum, conga’s, bongo’s en drumstel) en melodische instrumenten (o.a. xylofoon, marimba, vibrafoon en klokkenspel) is echter een kunst op zich. De dirigenten Jan ter Haar, Bart Tip en Jurjen Zitman zijn hier ook dit keer weer met vlag en wimpel in geslaagd. Ze kunnen samen met de organisatie, die bestond uit leden van de vier deelnemende verenigingen, terugzien op een zeer geslaagd Slagwerk Event.

Een bijzondere rol was er weggelegd voor gast-drummer Pieter de Waal. Als voorbereiding op het nummer Clocks wat werd uitgevoerd door Juliana – De Bazuin uit Hollandscheveld, trakteerde deze getalenteerde drummer het publiek op een weergaloze drumsolo.

Image00001 Image00002 Image00003 Image00004 Image00005Het sluitstuk van de avond was een gezamenlijk optreden van alle vier de malletbands onder leiding van Jurjen Zitman. Met “Het dondert en het bliksemt” van Guus Meeuwis werd een waardig einde aan dit spectaculaire Slagwerk Event gemaakt. Voor de dirigenten en de organisatie waren er bloemen als dank voor een gigantische voorbereiding van een perfect verlopen avond, die zeker voor herhaling vatbaar is. De plannen zijn er al, de organisatie en de muzikanten zijn enthousiast: dus alle ingrediënten voor de 4e editie zijn aanwezig.