Intern solistenconcours

Afgelopen vrijdag 4 november 2005 werd voor de vierde keer het interne solistenconcours van Juliana – de Bazuin gehouden in het Jeugdcentrum in Hollandscheveld. Er waren ook dit jaar weer veel deelnemende muzikanten die deze avond hun zenuwen trotseerden om een mooie muzikale voordracht ten gehore te brengen. De muzikanten kregen de mogelijkheid om zich te meten met hun collega muzikanten en te strijden om de grote wisselbeker. Ook was er veel publiek aanwezig, meest belangstellende familieleden, maar ook veel collega-muzikanten waren aanwezig om te ondersteunen en aan te moedigen.

Juliana de Bazuin organiseert elk jaar een dergelijk solistenconcours om de thuisstudie van de muzikanten te bevorderen, wat de individuele prestaties en daarmee ook de muzikale kwaliteit van de vereniging ten goede komt. Er is gebleken dat het voor beginnende muzikanten een enorme stimulans is om zich te kunnen laten zien en horen bij verenigingsactiviteiten. Ondanks hun vaak nog maar relatief korte opleiding is het mogelijk om hier een goede prestatie neer te zetten. Sommigen van hen hadden nog maar een kleine maand muzieklessen gevolgd.

Er werd door de meeste deelnemers solistisch opgetreden onder piano- of cd-begeleiding, maar daarnaast werd er ook een duet uitgevoerd door twee bugelisten, en deden er een slagwerktrio en een saxofoonkwartet mee.

De avond werd gejureerd door Joop Tijssen oud/trompettist van de Johan Willem Frisokapel en dirigent van verschillende koperensembles. Een echte vakman die weet wat het is om muziek te maken en door de zenuwen van de deelnemers heen wist te prikken. Elke muzikant werd beoordeeld op eigen kunnen en niveau, waarbij voornamelijk gelet werd op de totale muzikale uitvoering en de blaastechnische en slagtechnische zaken van het muziek maken, zoals: zuiverheid, tempo, ritmiek, articulatie en samenspel. De deelnemers waren ingedeeld in drie categorieën: slagwerk, blazers jeugd tot 16 jaar en blazers volwassenen vanaf 16 jaar. Jurylid Joop Tijssen gaf aan net als vorig jaar met veel plezier te hebben gejureerd. Wat hem voornamelijk opviel was het toegenomen niveau van de diverse muzikanten.

Winnaars in de categorie slagwerk waren: 1e prijs Arne Wachtmeester met 51,5 punten, 2e prijs Christa v/d Veen en 3e prijs voor het slagwerktrio Renate Nijman/Richard Otten/Jarno van Goor. In de categorie blazers jeugd tot 16 jaar was Bertine Meijer de beste met 54 punten, op de 2e plek kwam Lisanne Koster gevolgd door Dianne Vos met de 3e prijs. Onder de volwassen blazers won Ina Wachtmeester met 53 punten, Jan Meijer werd 2e en het saxofoonkwartet bestaande uit Bertine Meijer/Lammien Tibben/Jacquelien Reitsema/Betty Maat behaalde de 3e prijs. Alle deelnemers ontvingen een juryrapport van hun optreden met een bijbehorend aandenken, en voor de eerste 3 winnaars in elke categorie was er een fraaie beker.