50 jaar Juliana – De Bazuin: Met veel trots hebben wij de koninklijke onderscheiding mogen ontvangen .

 

koninklijke_erepenning

Met veel trots hebben wij de koninklijke onderscheiding mogen ontvangen .

 

Rijke historie

De historie van onze vereniging gaat veel verder terug dan de fusiedatum 27 juni 1967. Want al ruim vóór 1967 bestonden de beide verenigingen los van elkaar.

Het is op 6 oktober 1921 wanneer in Nieuwlande een muziekvereniging wordt opgericht. De naam van die vereniging is ontleend aan de dan 11 jarige Prinses der Nederlanden: Juliana. De andere helft van het huidige Juliana – De Bazuin ziet op 6 november 1930 het levenslicht en krijgt de naam De Bazuin, ontleend aan de Bijbelse symboliek. En hiermee is dan ook meteen de volgorde van de namen verklaard: de oudste eerst en daarna de jongste. De totale muzikale ervaring bestaat inclusief de afgelopen 50 jaar dus uit ruim 133 jaar!

De reden voor die fusie was destijds eigenlijk best triest, en daarbij is fuseren ook niet bij voorbaat een garantie voor succes. Met name het afnemende ledental was de belangrijkste reden voor deze fusie die pas definitief zijn beslag krijgt in 1969 wanneer blijkt dat de dan nog prille samenwerking succesvol is. Aangezien de eerste bespreking plaatsvond op 27 juni 1967 en meteen daarna gezamenlijk wordt gerepeteerd wordt in 1969 gekozen voor die oprichtingsdatum. In een boekje wat ter ere van het 40-jarig jubileum door Ben de Jonge werd geschreven staat de volledige historie van de vereniging beschreven. Dit boekje is overigens nog steeds verkrijgbaar.

 

Natuurlijk zijn er ook door de jaren heen zorgen geweest maar de samenwerking kent ook talloze successen. En veel van die successen maken vandaag de dag nog steeds deel uit van onze vereniging die inmiddels uit 5 verschillende volwaardige verenigingsonderdelen bestaat. Een orkest (1967), een malletband (1979), een opleidingsorkest (2012), een jeugdslagwerkgroep (2016) en Dweilorkest Hollands Geweld (1976) dragen allemaal bij aan een fantastische muziekbeleving. En met trots mag worden gesteld dat het huidige jeugdbeleid zijn vruchten afwerpt: in de historie van Juliana – De Bazuin waren er nog nooit zoveel jeugdleden actief als nu. Ook mag met trots worden vastgesteld dat wij één van de weinige muziekverenigingen in de Gemeente Hoogeveen zijn, die nog op straat marcheert bij optochten en andere festiviteiten.

Door de jaren heen hebben verschillende dirigenten leiding gegeven aan onze vereniging hoewel het verloop nooit heel groot is geweest. Anno 2017 staan onze malletband en de jeugdslagwerkgroep onder leiding van Jurjen Zitman en het orkest en het opleidingsorkest onder leiding van Inge Donker. Beide dirigenten zijn ook verantwoordelijk voor de opleiding van de jeugdleden. De straatoptredens staan onder leiding van tamboermaître Nico Giethoorn.