Hollands Geweld stopt definitief

08-11-2018

Niet al ons nieuws is goed nieuws. We beginnen dit artikel met een ietwat negatief bericht: Dweilorkest Hollands Geweld stopt per 1 december 2018 definitief. Een clubje muzikanten binnen onze vereniging die met hun kenmerkende muziek en dito geluidvolume de laatste 42 jaar veel gezelligheid hebben gebracht op jaarmarkten, (bedrijfs-)feesten en alle andere gelegenheden waar een feestje te vieren was stopt er noodgedwongen mee. Er is in al die jaren genoeg bijzonders beleefd om een middelgroot boek te vullen: een artikel over een bijna iconische formatie met een rijke historie is daarom zeker gepast op deze website.

De huidige leden van het eigenlijk nog steeds populaire dweilorkest uit Hollandscheveld hebben een moeilijk maar wel moedig besluit moeten nemen: stoppen met datgene wat ze in deze formatie het liefste doen; gezellige muziek maken. De afgelopen jaren werd dat laatste wat moeizamer omdat de bezetting eigenlijk niet voldoende was om op een verantwoorde manier op te treden. Niet iedereen kon iedere keer tijd vrij maken en dat betekende dat veel optredens niet konden worden aangenomen. En een jaar sabbatical in 2017 brengt daar helaas ook geen verandering in.

Leden komen en leden gaan. Bij Hollands Geweld is dat niet anders, maar toch is er een lange periode geweest dat de samenstelling stabiel was. Na het vertrek van een aantal ervaren muzikanten een paar jaar geleden, is het dweilorkest al een tijdje bezig met de zoektocht naar nieuwe leden. En hoewel een paar jonge muzikanten zich hebben aangemeld ontbreekt het simpelweg aan voldoende mensen met voldoende ervaring. En nu ook de ervaren trombonist en muzikaal leider Ronald Kroesen vanwege een aanstaande verhuizing moet stoppen betekent dat het einde van een tijdperk.

De historie van Hollands Geweld kent vele hoogtepunten. In 1976 worden de Zendestriekers opgericht: een 15-koppige boerenkapel die voornamelijk Egeländer muziek, walsjes en polka’s speelt. Opgericht door een aantal leden van Juliana – De Bazuin wordt met die formatie veel opgetreden op bruiloften, partijtjes en braderieën.

Ieder verenigingsbestuur kent de golfbewegingen in successen en ledenaantallen. Zo gaat het een hele tijd goed en zomaar kan het omslaan naar een periode waarin leden vertrekken om wat voor reden dan ook. Bij de Zendestriekers is dat niet anders en de wens ontstaat om een andere weg in te slaan.

Begin negentiger jaren nemen een paar leden van het eerste uur de beslissing om een punt te zetten achter het “boeren imago” en wordt de groep omgevormd naar een dweilorkest. Met een geheel nieuw repertoire met wat meer aansprekende muziek is Hollands Geweld geboren en in 2006 wordt het 30-jarig jubileum groots gevierd. De gekozen naam refereert sterk aan de vestigingsplaats en het volume van de muziek doet de naam eer aan. De eerste optredens van deze nieuwe formatie vinden plaats in Sporthal Trasselt in Hoogeveen bij de thuiswedstrijden van volleybalclub UW-Olhaco. Het enthousiasme van de muzikanten werkt aanstekelijk op het publiek en al gauw wordt Hollands Geweld een begrip in de directe omgeving. De basis is gezellige, goed in het gehoor liggende muziek die uit het hoofd wordt gespeeld. Het repertoire groeit zienderogen en de populariteit neemt toe. Er is in de buurt geen braderie of jaarmarkt of Hollands Geweld treedt op en na een paar jaar breidt het werkgebied zich uit tot bijna geheel Nederland. Dat vergt vooral veel tijd en inzet, maar in die jaren lijkt dat voor niemand een probleem. Er wordt in die tijd zo’n 35 tot 40 keer per jaar opgetreden en dat gebeurt allemaal naast het lidmaatschap en de repetities van de plaatselijke muziekvereniging Juliana – De Bazuin.

Intensief? Ja, best wel, maar de gezelligheid en saamhorigheid maken dat dit niet als een last wordt ervaren. Gerepeteerd wordt er vanwege alle optredens nauwelijks en nieuw repertoire ontstaat tijdens de optredens omdat de muzikanten aan elkaar gewaagd zijn. Binnen de plaatselijke muziekvereniging is Hollands Geweld een gesetteld onderdeel en van de inkomsten uit de optredens worden regelmatig nieuwe instrumenten aangeschaft die ook gebruik worden binnen het orkest van Juliana – De Bazuin.

De lijst met hoogtepunten is te lang om hier te vermelden, maar het jubileumjaar 2006 is toch een aaneenschakeling van hoogtepunten. Aan de reis naar Denemarken, een muzikale tour met een huifkar en een reünie in dat jubileumjaar worden fantastische herinneringen bewaard.

De samenstelling is in de loop der jaren regelmatig gewijzigd en leden kwamen en gingen, maar nu is het einde een feit: de laatste repetitie was op 14 november en het laatste optreden was op 17 november in Akkrum. Hollands Geweld trad daar al jaren op als Pietenorkest en omdat de band met de Friezen altijd goed is geweest is besloten om daar in stijl af te sluiten. En speciaal voor deze gelegenheid hadden een aantal oud-leden nog één keer hun medewerking toegezegd. 

En daarmee kwam helaas een einde aan een tijdperk wat voor een enkel lid van de formatie al ruim 40 jaar bestond. Is er nog een leven na Hollands Geweld? Natuurlijk! En de huidige leden stoppen echt niet met het maken van muziek want iedereen is op de één of andere manier bij een vereniging of formatie betrokken. En ook de naam zal niet zomaar verdwijnen: deze is eigendom van Juliana – De Bazuin en wie weet wat er in de toekomst nog voor moois ontstaat.

Los van de muzikaliteit moet je wel een beetje gek zijn om met een dweilorkest op pad te gaan. Stuk voor stuk muziekgekken, inmiddels een ere-titel binnen onze dorpsgemeenschap. Hollands Geweld: het was een fantastisch boek, maar helaas is het uit.